jueves, 4 de junio de 2009

Carrer Llovera , Atlas

Añadir imagenEl personatge mitòlogic que he trobat a sigut Atlas Hi es al Palau Bofarull situat al Carrer Llovera de Reus, prop de la Plaça de Prim (centre de la ciutat) i va pertànyer a la família ennoblida dels Bofarull.

Atlas
En la mitologia grega, Atlas o Atlante era un jove tità al que Zeus va condemnar a carregar sobre les seves espatlles amb els pilars que mantenien la terra separada dels cels.
Era fill de Jápeto i la nimfa Clímene (en altres versions, d'Àsia) i germà de Prometeu, Epimeteo i Menecio.
Atlas va ser el cap dels Titans en la Titanomaquia o guerra contra els olímpics. Quan van ser derrotats, Zeus li va castigar a carregar amb el pes de dur els cels sobre les seves espatlles. Es contava que Atlas, a pesar de la seva superior força, gemegava al subjectar la volta celeste.
Hi han moltes teories sobre aquest personatge mitòlogic, aquesta és una de les teories:
És deia que Atlas va regnar en Arcadia fins a ser succeït per Deimas, fill de Dárdano (rei que va fundar la casa real de Troia), però també que va governar el nord-oest d'Àfrica, on tenia entre altres riqueses un arbre de fulles i fruites daurades. Segons alguns, van ser aquestes les pomes daurades que Gea va donar com regal de noces a Zeus i Hera.
Aquest regne hauria anat Perseo després d'haver matat a la Medusa, on es va presentar com fill de Zeus i va demanar hospitalitat a Atlas. Però aquest, que havia envoltat el seu hort amb muralles i posat un drac a vigilar el seu arbre daurat, va recordar la profecia de Temis i va amenaçar a Perseo, aconsellant-li que s'anés. Llavors Perseo va sostenir el cap de Medusa davant els ulls de Atlas, convertint-li en una enorme pedra a la qual es va cridar serralada del Atlas.
Es deia d'aquestes muntanyes que eren tan altes que tocaven el cel, encara que els seus arbres eren tan densos que impedien pujar-les. No obstant això, altres versions conten que Hèracles, descendent de Perseo, va enganyar a Atlas perquè recuperés algunes pomes d'or del jardí de les Hespérides com part dels seus dotze treballs. Prometeu li havia aconsellat que no fos ell mateix a buscar-les, sinó que enviés A Atlas. Per a assolir-lo, Hèracles es va oferir a subjectar el cel mentre Atlas anava a buscar-les. Però al tornar, Atlas no va voler acceptar la devolució dels cels, i va dir que ell mateix duria les pomes a Euristeo, l'home que les havia demanat.
Hèracles li va enganyar de nou, demanant-li que subjectés el cel un moment perquè pogués posar-se la seva capa com coixinet sobre els muscles, al que aquest va accedir. Llavors Hèracles va prendre les pomes i es va marxar.


Yo no he trobat una justificació lògica de que aquest personatge mitòlogic estigui situat allà, però yo crec que te ha verure que els Atlas del Palau Borafull estan carregant com si fosi el edifici en comptes del món. Y crec que da com la comparació que el món és important i l'edífici també.