jueves, 4 de junio de 2009

HERMES (rellotge de l'ajuntament de Reus)




Es pot trobar en aquesta adreça:
Ajuntament de Reus. Adreça: Cr. Sant Llorenç 25 - 43201



És pot veure clarament a Hermes en l'escultura, encara que l'altre personatge no es pot determinar del tot, suposarem que es Apolo. Aquesta figura es troba justament abaix del rellotge de l'ajuntament de Reus.



Hermes:


En la mitologia grega, Hermes era el missatger dels déus. Fill de Zeus i de Maia i pare d'Eudor. Era el deu olímpic de les fronteres i els viatgers, del comerç i del rapte. Ell guiava als viatgers pels camins,velava als pastors. I també acompanyava a les ànimes dels difunts, funció per la qual se li coneixia com Psicopomp, que era el acompanyant de les ànimes. Amb la closca d'una tortuga i unes canyes construí la primera lira i robà el ramat d'Apol·lo: aquest n'exigí el retorn i li cedí el ramat a canvi de la lira. Així esdevingué pastor i inventà la flauta i altres instruments que cedí també a Apol·lo, qui com a contrapartida li donà el caduceu i lliçons d'art endevinatòria. Zeus el nomenà el seu herald i el missatger dels déus. Per tot això se l'invocava com a protector dels pastors, músics, comerciants i viatgers, així com a conductor de les ànimes dels morts a d’Hades. Se'l representa sobre una pilastra, com un jove nu -sovint amb els elements fàl·lics- o calçat amb unes botes alades, un barret punxegut i el caduceu a la mà. També apareix portant un corder a les espatlles, o amb el petit Dionís al braç. Arreu rebia culte. El Festival Hermeia es feia a diverses parts de l'antiga Grècia, en honor seu. Se l'identifica amb el déu Mercuri de la mitologia romana.


Apol·lo:

És el déu del Sol, de la bellesa, de la música i de la poesia en la mitologia grega i posteriorment en la mitologia romana. És fill de Zeus i Letó, i el germà bessó d’Artemisa (la deessa de la cacera). Apol·lo anava usualment armat amb arc i fletxes (com la seva germana Artemisa) o amb una cítara, ja que era el déu de la música. Diversos animals es relacionaven amb aquest déu. En primer lloc els habitants del bosc, com el llop o el cérvol. D'altre banda, els considerats bonics, com el cigne o el corb, ja que aquest déu tenia diversos oracles en el seu nom, entre els quals destaca el de Delfo o el dofí. I per últim aquells relacionat amb la profecia, com la s.