jueves, 4 de junio de 2009

ATENEA


Nom: Atenea
Localització: Jesús #15 43201-Reus
Semblança:Vaig preguntar per què li van posar aquest nom a la tenda i van contestar que ja que Atena és la deessa de la saviesa i de l'artesania, com ara el teixit i la ceràmica li van posar el nom per això.

Mitologia: Atenea filla de Zeus i de Metis. La història del seu naixement és curiosa. Urà i Gea van advertir a Zeus que si Metis tenia una filla, després tindria un fill que el destronaria. Quan Zeus es va adonar que la seva dona estava embarassada se la va empassar sencera. Llavors, arribat el moment del part, Zeus va patir un terrible mal de cap, tan fort que va ordenar a Hefest que li obrís el cap d'una destralada i així va néixer Atena ja adulta i armada. En la mitologia grega,Atena és la deessa de la saviesa i de l'artesania, com ara el teixit i la ceràmica. També és deessa de la guerra. Era també deessa protectora de la ciutat d'Atenes i de moltes altres. És una de

les sis deesses principals del Panteó grec i era anomenada Minerva pels romans. Atena és una deessa guerrera, mai va ser nena, mai va tenir parella ni amant i sempre va mantenir-se verge (parthenos). El Partenó d'Atenes, a Grèciaés el seu homenatge més resplandent. Se la representa com una dona vestida amb roba militar. També se l'anomena Atenea o Pal·les. L'animal que la simbolitza és l'òliba i la seva planta, l'olivera. Atena és la divinitat tutelar d'Atenes; l'acròpolis d'aquesta ciutat era el principal centre de culte de la deessa a l'antiguitat. De fet, la semblança entre els dos noms ha fet pensar a molts que un d'ells, possiblement el de la deessa, derivitat de l'altre. Els antics explicaven l'origen del nom d'Atena a través dels mots grecs athánatos "immortal" i atithéne "sense nodrissa", teories avui descartades, i Plató el considerava una traducció del nom de la deessa egípcia Neith.