jueves, 4 de junio de 2009

PLAÇA DEL VICTOR-FONT DE NEPTÚ

                                                                 


 

La font de Neptú, al centre d'un jardí a la plaça del Víctor, fou construïda el 1789; té una fina columna espiral presidida per una escultura de Neptú de petites dimensions.

NEPTÚ
Divinitat romana associada als mars i als terratrèmols. Neptú era el fill gran de Saturn, germà de Júpiter i Urà. A la mitologia grega se'l coneix com a Posidó. Tots els habitants de les aigües havien d'obeir-lo.Quan Júpiter el va alliberar, Neptú va escollir el mar com a llar i a les profunditats tenia un regne. Era inseparable dels seus cavalls i solia cavalcar sobre les aigües amb cavalls blancs. Per tot això, el símbol del déu és un cavall. A part dels seus cavalls, també solia muntar sempre sobre dofins. Neptú no vestia amb grans robes, doncs el seu aspecte físic era prou imposant.Aquest déu era molt perillós i inestable. Amb les seves emocions canviants podien provocar des de terribles tempestes fins a onades tranquiles i pacífiques, motiu pel qual mai ningú s'atrevia a provocar-lo sense motiu.Era el déu que sostenia la Terra, doncs l'oceà voltejava el planeta i era evident que Ell sostenia el planeta des dels mars, suportant el seu pes. Neptú havia donat forma a las costes, arrancant trossos de muntanyes per a formar els penya-segats o havia passat la mà pel litoral per a crear platges. Per aquest motiu, a part de tenir al seu costat sirenes traidores, a les nereides, a les belles oceanides i als poderosos tritons. Neptú era el senyor de les nimfes, ondines i nàiades dels llacs, dels rius, de les fonts, totes elles part de la cort que li devien obediència.



Penso que li han posat la font de Neptú perquè Neptú era el deu del mar i con que es una font doncs per aixó li han posat aquest nom.