jueves, 4 de junio de 2009

HERMES


VIDEO HERMES



Està situat al Paseig Prim, vaig preguntar perque es deia així aquest establiment peró no em van saber contestar i jo no e trobat res que pugui unir directament el videoclub amb aquest missatger mitológic.










HERMES




Missatger dels déus, guia dels morts fins als inferns i déu dels viatgers, del comerç i dels lladres. Es representa Hermes com un jove cobert amb un capa i un barret o casc alat, calçat amb sandàlies també alades i duent el caduceu a la mà.
Astut fill de Zeus i Maia, nasqué en una cova de Cil·lene i poc després s'escapà del bressol, robà tot un ramat de vaques pertanyents a Apol·lo i les menà a Pilos, on en sacrificà dues, en menjà una part i amagà les altres en una cova. En tornar a Cil·lene trobà una tortuga, en buidà la closca i amb ella inventà la lira afegint-hi cordes confeccionades amb budells de vaca.


Aventures.


-A la guerra de Troia, Hermes va estar del costat dels grecs. El cos de Sarpedon va ser tret del camp de batalla pels deus bessons alats Hipnos i Tanatos, supervisats per Hermes. A més va ajudar al rei Priamo a entrar al campament aqueu per enfrontar-se a Aquil·les.

-A la Odissea Hermes es enviat per Zeus a alliberar Odissea de l'illa de Calipso.

-Quan la nimfa Io , una de les amants de Zeus, fou atrapada per Hera i posada sota la vigilància del gegant de cent ulls Argos, Zeus ordenà a Hermes que la salvés però fou denunciat per Hierax.
Hermes va haver de matar al gegant, però això es nomenat Argiofontes.

-Hermes ajudà a Perseu a matar a la gorgònia Medusa donant-li les seves sandàlies alades i la falç de Zeus. També li donà el casc d’invisibilitat d'Hades i li va dir que l'utilitzes per escapar de les germanes de Medusa sense que el poguessin veure. Per últim el guià al inframon.

-A la tragèdia ,Prometeu encadenat, Zeus envia a Hermes a lluitar contra el tità per una profecia que deia que el derrocaria.

-Quan Hermes amava a Herse, una de les tres germanes que servien a Atenea com a sacerdotesses, la seva gelosa germana major es va interposar entre ells.Hermes la transformar en pedra i fou pare de Cefalo amb Herse.

-A la història del músic Orfeo Hermes portà a Euridice al Hades després de que aquest mirés enrere per a veure la seva esposa un altra vegada.