jueves, 4 de junio de 2009

L'Orfeó Reusenc




L'Orfeó Reusenc




És una entitat de la ciutat de Reus dedicada al cant coral (amb una coral infantil "els Somiadors", l'adulta "l'Orfeó Reusenc" i de gent gran "l'Encís)


Situada actualment al Carrer Sant Llorenç, n. 14,encare que en els seus inicis en el any 1860 és trobava un local al carrer de l'Hospital.




També trovem diverses activitats les cual és realitzen al cetre apar del cant coral; com el cinema en català, diversos


concursos populars (de truites, de jocs de taula...), participa en actes de Reus (la festa major de Reus) i algunes de les seccions participen en actes d'altres municipis de Catalunya i en ocasions fora d'Espanya, com el cas de l'esbart dansaire i el cos de bastoners.

Relació del nom amb el món clàssic

Jo crec que la relació entre L'Orfeu Reusenc i Orfeó(personatge de la mitologia clàssica)ve a casau de que es una entitat dedicada a la música i Orfeu ,apart de ser fill de una de les muses de l'art i de Apol·lo el deu de la música,va ser un del majors musics reconeguts en la cultura clàssica ,el cual sempre era representat amb una lira.
Ja que va ser l'unic que va poder entrar als inferns i sortir-ne de ells gracies a la seva música.



Mite de Orfeó

La història més coneguda sobri Orfeo és la qual es refereix a la seva esposa Eurídice .Que mentre passejava amb Orfeo, va ser mossegada per una serp i va morir. En les ribes del riu Estrimón.

Orfeo es lamentava amargament per la pèrdua de Eurídice i consternat, Orfeo va tocar cançons tan tristes i va cantar tan lastimeramente, que totes les nimfes i déus van plorar i li van aconsellar que descendís al inframundo (catábasis).

Camí de les profunditats del inframundo, va haver de sortejar molts perills, per als quals va usar la seva música,i gràcies a ella va poder ablanir el cor de Hades i Perséfone, els quals van permetre a Eurídice retornar amb ell a la terra; però només sota la condició que havia de caminar davant d'ella, i que no havia de mirar cap a enrere fins que haguessin arribat a el món superior i els llamps de sol banyessin a Eurídice. Pero les ànsies de Orfeo van fer que tornes el cap per a enrrera per veure aEurídice; Llavors ella va desaparèixer per sempre.