jueves, 4 de junio de 2009

LA PLAZA PRIM, HERCULES




LA PLAZA PRIM, HERCULES

El personatge mitologic que he trobat ha sigut Hercules, en l’estatua de la Plaza Prim de Reus.

Hercules  en la mitologia grega era un semidéu, fill de Zeus i d’Alcmene. En la mitologia romana era anomenat Hèrcules. Era el més gran dels herois mítics, de gran anomenada per la seva força sobrehumana i per la gran quantitat d’històries sobre la seva vida. El més famós grup d’històries fou els dotze treballs d’Hèracles. El seu equivalent etrusc era Hercle, un fill de tínia i Uni. També fou identificat com Heryshaf en la mitologia egípcia.

Hercules va sorgir a través d’un  comte  popular, del qual procedent de la mitologia.

Hèracles representa tenir tres esposes al llarg de la seva vida, però a més de nombroses amants. La seva virilitat era llegendària. Una de les seves fites més importants  fou fer l’amor a les cinquanta filles del rei Tespi en una sola nit i engendra els fills en totes elles. Molts reis de l’antiguitat volien presumir d’avantpassats il·lustres, com ara déus i semi.déus. Hèracles es va casà primeramente amb Mègara, filla del rei de Tebes. Amb ella va tenir tres fills que va matar en l’estat de bogeria induïda per Hera.  Després es casà amb Ómfale, una reina líbia. El seu barrer matrimoni va ser amb Deianira, filla de rei Caledònia i germana de l’heroi Meleagre.

En les obres d’art i en el Renaixement i el post.art renaxentista que s’adapta a la iconogafia romana , Hercules pot ser identificat per els seus atributs; el lleó de pell i el club. Encara que va ser un gran guerrer no estaba sobre les trampes i l’utilització de qualsevol  truc a la seva injusta venjança.  En Calvi, va ser nombrat com “fet del mòn en un lloc segur per al univers” per la destrucción de molts monstres perillosos. El seu sacrificio va ser rebut per els déus.

Aquesta figura mitològica s’identifica amb el General Prim, ja que ell va tebnir que viure unes aventures força miestrioses i en les que li van donar la seva recompensa, el cualifiquen com un heroi.