jueves, 4 de junio de 2009







El meu treball és de la plaça Hèrcules, situada a la plaça Hèrcules que va ser inaugurada el 11 de Març de 1857.
Es situa al costat esquerra del institut IES VILASECA.





Hèrcules és l'heroi màxim de la mitologia clàssica, Pel que fa a la transició espanyola del seu nom, és recomanable la forma "Hèrcules" més aviat que la forma "Heracles", que és el nom d'aquest personatge per la mitologia grega i Hèrcules per la mitologia romana. Hèrcules, fill de Zeus, és l'últim heroi que aquest engendra en dona mortal, al enamorar d'Alcmena, la filla de Electrión, a la qual trobant ella en Tebas, enganya presentándosele amb la figura corporal d'Amfitrió. Alcmena, establerta en Tebes amb Amfitrió, no havia consentit a consumar el seu matrimoni amb Amfitrió fins que aquest executés la campanya de càstig contra els Telebista que Electrión no havia pogut dur a terme. També Amfitrió, després de l'episodi de la guineu de Teomeso, havia partit cap Tafos i, havia aconseguit una total victòria contra Pterelao i els Telebista. Emprèn, doncs, Amfitrió seu triomfal retorn a Tebes, però quan està ja prop de la ciutat, quan Zeus, enamorat d'Alcmena, es presenta a ella fent-se passar per Amfitrió, li explica que ha complert victoriosament la missió de càstig contra els telebista que ella li havia exigit (per ser els matador dels germans d'Alcmena), i aconsegueix així que Alcmena li rebi en el seu llit, creient que és Amfitrió i consentint per fi a la consumació del matrimoni: engany dels més cèlebres de tota la mitologia clàssica.
Temps després, Hèrcules neix i Hera, la reina de l'Olimp i esposa de Zeus, li declara una guerra que duraria tota la vida terrestre d'Hèrcules. Fins i tot abans que Hèrcules vingui al món, Hera retarda seu naixement. Es diu que el nom d'Hèrcules ve de "La glòria d'Hera". Sent encara un nadó, Hera li envia un parell de serps per acabar amb la seva vida, però, Hèrcules és el que acaba estrangulada amb les seves mans.

  • Els dotze treballs que va fer Hèrcules va ser :


    El lleó de Nemea
    La hidra de Lerma
    El porc senglar d'erimanto
    La cérvola d'Cerinia
    Les aus de Estinfalia
    Els estables del rei Augi
    El toro de Creta
    Les eugues de Diomedes
    El cinturó de Hipólito
    Els bous de Geriona
    El can Cerbère
    Les pomes d'or de les Hespèrides


    Hèrcules va morir en una pira incendiàries que ell mateix va sol licitar que fessin, ja que la túnica que va encarregar per vestir el dia que havia de fer un sacrifici a Zeus, la impregnada d'un verí que a la calor es va adherir a la pell. En no poder desprendre's d'ella i degut al dolor de les cremades i el verí, es va fer calar, mentre Zeus recollia la seva ànima i la portava a l'Olimp convertint en Déu. El culte a Hèrcules és present a totes les zones que presumiblement va recórrer en les seves nombroses gestes. Exemple d'això és Agrigento a l'illa de Sicília, on es localitza un temple dòric en el seu honor.


Jo crec que han posat Hèrcules a la plaça perque és el màxim heroi de la mitologia clàssica i fa temps això es tenia present, i també perque la plaça te la figura d'Hèrcules.