jueves, 4 de junio de 2009

Triptòlem

En la mitologia grega, Triptòlem era un semidéu i un heroi que va aprendre de Démeter les arts de l'agricultura i a la vegada va ensenyar als grecs.

El mite explica que, mentre buscava a la seva filla Perséfone, Deméter va arribar a Eleusis disfressada com una vella. Allí va conèixer a les filles de Céleo, explicant-lis que es deia Doso i que era una cretense que havia estat raptada per pirates, i que podia realitzar qualsevol tasca domèstica que li donessin. Així va conèixer a Metanira, qui li va demanar que cuidés del seu fill Demofonte, germà de Triptólem. Deméter es va encapritxar amb el nen i, volent fer-lo immortal, pel dia el ungía amb ambrosía com si fos un déu i a la nit ho ficava al llit nu sobre carbons calents treient-li la seva carn mortal. Com Demofonte creixia més del normal, Praxitea, una dona eleusina, va vigilar a Deméter i va acabar per sorprendre-la mentre posava al nen al foc. Llavors va cridar, i el nen va ser consumit per les flames. Segons altres fonts, va anar la pròpia Metanira qui vigilava a Deméter i qui la va sorprendre.
Demofonte va ser recollit del terra i les seves germanes el van rentar i abraçar amorosament, però no van assolir consolar-lo, doncs eren les seves mans menys destres. Va ser llavors quan Deméter es va revelar com a tal, canviant la seva alçària i aspecte, apartant la seva vellesa, i va ensenyar a Céleo i als elesins els rituals que celebrarien en el seu honor. Deméter va donar llavors a Triptólem grans de blat i un carro alat d'una sola roda tirat per dracs perquè plantés les llavors des de l'aire per tota la terra, ensenyant-li d'aquesta forma l'art de l'agricultura. A través d'ell, la resta de Grècia va aprendre a plantar i segar cultius. Segons algunes versions, va ser així com la deessa va agrair a Triptólem la informació sobre la seva filla que aquest li havia donat. Quan Triptólem va ensenyar a Linco, rei de Escitia, les arts de l'agricultura, aquest va refusar ensenyar-les als seus súbdits i va tractar de matar a Triptólemo. Deméter el va transformar en un linx.



A la plaça Joan Rebull de Reus és troba una estàtua en la que apraèixen Triptòlem, Pèrsefone i Dèmeter. Es representa el moment en que Démeter ensenya l'agricultura a Triptòlem.
Aquesta obra aquesta dedicada a Reus com capital del Baix Camp i simbolitza la sintetizació de la ciutat com capital cultural i centre de comarca agrícola.